Neem contact op

Wat is Google Search Console?

Google Search Console is een programma dat Google heeft gemaakt om de indexering van een website te evalueren. Hiermee kan dus worden gemeten of de zoekmachine marketing technieken succesvol zijn. Met deze tools kunnen wij de volgende aspecten van uw website analyseren:

Sitemaps

Hiermee kunt u Google informeren over de bestaande pagina’s op uw website. Met behulp van een XML sitemap generator kunt u een sitemap plaatsen in de root van uw website. Deze sitemap geeft u door aan de Google Search Console en Google zal alle pagina’s op uw website herkennen.

Crawlertoegang

Met behulp van de functie crawler toegang kunt u Google instructies geven om bepaalde gedeeltes van een uw website niet te indexeren. U maakt een robots.txt aan en verteld Google precies waar hij wel en niet mag komen. Hierdoor kunt u pagina’s uit de zoekresultaten van Google houden.

Sitelinks

Met behulp van de sitelink functie kunt u in de zoekresultaten onder uw titel en description, links naar uw website vinden. U kunt met deze functie in Google Search Console de sitelinks verwijderen of aanpassen. Google doet er over het algemeen erg lang over voordat een website sitelinks krijgt in de zoekresultaten. Sommige websites krijgen ze helemaal niet.

Adreswijziging

Met behulp van de functie adreswijziging kunt u Google melden dat uw website is verhuisd naar een ander domein. U dient eerst de nieuwe website in zijn geheel klaar hebben te staan. Vervolgens maakt u met behulp van 301 redirects omleiding vanaf de oude website naar de nieuwe. Voeg vervolgens het nieuwe domein toe aan Google Search Console en zet de verhuizing in werking.

Instellingen

Met de functie instellingen kunt u de geografische doelgroep van een website specificeren. Ook is het mogelijk om een voorkeursdomein in te stellen met www of zonder. Crawlsnelheid aanpassen en parameter configuratie kunt u ook hier instellen.

Zoekopdrachten

De zoekopdrachten functie is een van de belangrijkste functies van Google Search Console. Hiermee kunt u bekijken met welk zoekwoord vanuit de organische zoekresultaten naar uw website is geklikt. U kunt het aantal klikken, de CTR en de gemiddelde positie van het desbetreffende zoekwoord bekijken.

Links naar uw site

Met behulp van de link naar uw site functie verschijnt een overzicht van het aantal inkomende
links van derde naar specifieke pagina’s op uw website.

Zoekwoorden

Met behulp van de functie zoekwoorden kunt u bekijken welke zoekwoorden het meest dominant zijn op uw website. Het geeft aan welke pagina’s het zoekwoord bevatten en hoe vaak.

Interne links

Met deze Google Webmaster tool kan worden bekeken naar welke pagina’s er wordt gelinkt van andere pagina’s op uw website. Dit is handig om de interne linkstructuur in kaart te brengen.

Statistieken voor aanmelding

Hiermee kunt u bekijken welke gebruikers zich hebben geabonneerd op uw website middels Google Services.

Malware

Met deze functie geeft Google een melding wanneer uw website de dupe is geworden van malware. Indien dit het geval is raadt Google in de zoekresultaten zoekers af om naar uw website te gaan.

Crawlfouten

Indien er crawlfouten aanwezig zijn geeft Google dat hier aan. Met deze informatie kunt u uw website aanpassen zodat Google deze volledig kan lezen.

Crawlstatistieken

Hiermee kunt u bekijken hoe vaak de Google-bot uw website heeft bezocht in de afgelopen dagen.

HTML Suggesties

Met deze functie geeft Google Search Console HTML Suggesties op uw Metabeschrijving, Title-tags en Inhoud van uw website.

Ophalen als Googlebot

Met deze functie kunt u bekijken hoe Google uw pagina ziet. Wanneer een pagina slecht presteert in de zoekresultaten kunt u hier belangrijke informatie uit halen.

Site prestaties

Met behulp van site prestaties kunt u de laadtijd van uw website achterhalen. Wanneer een pagina van de website erg langzaam laadt dient hier aandacht aan te worden besteedt. Immers een langzame website krijgt strafpunten.