Neem contact op

Wat is keyword density?

Uw website bestaat uit pagina's en deze pagina's bestaan weer uit woorden. Zoekmachines scannen deze teksten om te bepalen waar de pagina over gaat en zo wordt bepaald op welk woord de pagina gevonden moet worden. Dit woord noemt men vaak het keyword en hier worden dan ook de teksten als het ware om heen geschreven. Waar veel over wordt gesproken op het gebied van SEO is de Keyword Density. Dit is een percentage die uitdrukt hoe vaak een bepaald woord (het keyword) terug komt in de tekst.

Keyword density versus content optimalisatie

De keyword density, of zoektermen dichtheid, is van belang, maar u moet niet de bezoeker uit het oog verliezen. Een pagina volledig optimaliseren op een bepaald keyword kan zorgen voor scheve zinnen en dat zal de bezoeker als minder prettig ervaren. Dat is uiteraard niet de bedoeling en daarom is het van belang om altijd rekening te houden met de content als één geheel. Het keyword moet vaak genoeg terug komen in de tekst voor zoekmachines, maar uw bezoeker moet de tekst ook kunnen begrijpen. Daarnaast moet de pagina ook goed geoptimaliseerd zijn voor conversies. Het is natuurlijk hartstikke leuk om bovenaan in Google te staan, maar als de pagina niet goed aansluit bij de "normale" bezoeker, dan heeft u wel veel bezoekers, maar weinig converteerders. En dat lijkt mij niet de bedoeling.

Deze puzzel moet in feite steeds bij iedere paginacreatie worden gemaakt:

  1. Op welke keyword wil ik dat de pagina goed kan ranken?240120240
  2. Is de tekst nog goed leesbaar en begrijpelijk voor de bezoeker?
  3. Wat wil ik dat men op de pagina doet?

Optimale zoektermen dichtheid

Over wat de optimale keyword density is lopen de meningen uiteen. Maar volgens ons ligt de optimale keyword density rond de 3%. Dit wil dus zeggen dat er op de 1000 woorden tussen de 30 en 60 keer het zoekwoord voorkomt. Het is altijd raadzaam om de keyword density van concurrenten op de eerste pagina te analyseren, al kan dit ook soms een vertekend beeld geven. Zoals eerder gezegd, het is belangrijk om een goede, leesbare en begrijpelijke pagina te maken.

Hoe achterhalen we de keyword density?

Na het schrijven van een tekst voor een bepaalde webpagina, vullen we de pagina titels en metatags in. Wanneer de pagina af is en deze optimaal is gemaakt voor de bezoeker, kunnen we ons gaan focussen op de keyword density. Wij gebruiken een tool, zoals www.ranks.nl. om de dichtheid van zoekwoorden te bepalen. Hier kan je de URL op van de desbetreffende pagina opgeven en de tool doet zijn werk. Zodra de tool klaar is, komt deze met een dichtheidspercentage van zoekwoorden. Is deze te laag, dan verhoog je het aantal keywords en vica versa.

Uiteraard is ook mogelijk om uw tekst in een tekstverwerker als Word te zetten. Word telt alle woorden en als u binnen uw document gaat zoeken naar uw keyword, ziet u hoe vaak dit keyword wordt benoemd. Vervolgens kunt u heel gemakkelijk zelf berekenen voor hoeveel procent het keyword terug komt in de tekst. ( Aantal x keyword / Aantal woorden * 100)

Wij letten er ook op dat het zoekwoord waarop de pagina is gericht over de gehele tekst voorkomt en niet alleen aan het begin. Ook moet het zoekwoord voorkomen in de paginatitel, en metatags en eventuele links. Dit heeft echter niet veel met de keyword density te maken, maar wel met zoekmachine optimalisatie als geheel.120

Goed leesbare teksten gaan voor keyword density

Indien er een tekst is geschreven op een bepaald zoekwoord ga dan niet geforceerd keywords toevoegen om de gewenste density te bereiken. Voorop staat dat de tekst goed leesbaar moet zijn voor bezoekers. Immers een webpagina die wordt beloond met hoge posities door zoekmachines moeten nog een keer worden gekeurd door de bezoekers. Zij zijn de doelgroep en de zoekmachines zijn het middel.

Keyword stuffing

Ga nooit een webpagina volstoppen met keywords. dus ga niet boven een keyword density zitten van maximaal 3%. Dit heeft een negatief effect op de resultaten in zoekmachines.
Internetiq doet in haar zoekmachine marketing pakketten aan keyword density optimalisatie. Wilt u hier meer over weten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.